Kia Motors Slovakia doteraz vyrobila viac ako 1,6 milióna automobilov

04.04.2014 Žilina

Teplička nad Váhom 4. apríla (TASR) - Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila od spustenia sériovej výroby v roku 2006 viac ako 1,6 milióna automobilov a 2,3 milióna motorov. Celková výška investícií od podpisu investičnej zmluvy v roku 2004 presiahla 1,4 miliardy eur. Pri príležitosti 10. výročia príchodu automobilky Kia na Slovensko o tom informoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Automobilka podľa neho aktuálne zamestnáva približne 3800 ľudí, ktorí sa podieľajú na výrobe modelov Kia cee’d, Kia Sportage a Kia Venga. "Spoločnosť Kia Motors Slovakia ako jeden z najväčších výrobcov na Slovensku sa radí taktiež medzi významných zamestnávateľov a exportérov, čím výrazne ovplyvňuje ekonomiku Slovenskej republiky. Naším cieľom je tieto pozície dlhodobo udržať a stať sa prostredníctvom kreativity, ambiciózne nastavených plánov a zanieteniu jedným z najlepších výrobných závodov na svete," povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.

Kia spustila sériovú výrobu úplne prvého modelu 7. decembra 2006. "Model Kia cee’d naplnil očakávania zákazníkov na európskom trhu natoľko, že sa stal v období od decembra 2006 do marca 2014 najžiadanejším vozidlom vyrábaným v závode. Svedčí o tom jeho viac ako polovičný podiel na celkovej produkcii. Športovo-úžitkový automobil Kia Sportage ho nasleduje s podielom vyše 30 %. Výrobné portfólio vhodne dopĺňa viacúčelové mestské vozidlo Kia Venga. U zákazníkov sú dlhodobo najobľúbenejšími farbami vozidiel biela, čierna a strieborná," uviedol Bačé.

Pripomenul, že Kia Motors Slovakia ako jediný automobilový závod na Slovensku vyrába okrem vozidiel aj motory. "Benzínové motory tvoria viac ako polovicu z celkovej produkcie, zvyšok predstavujú dieselové motory. Od roku 2006 do dnešného dňa je najpreferovanejším benzínový motor s objemom 1,4 litra (27 %). Takmer polovicu produkcie Kia exportovala do sesterskej automobilovej spoločnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech v Českej republike," dodal hovorca Kia Motors Slovakia.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia podľa neho vyváža autá do celej Európy. "Od spustenia sériovej výroby v roku 2006 závod exportoval najviac automobilov do Ruska (21 %), Veľkej Británie (11 %), Nemecka (10 %), Talianska (5 %) a Španielska (5 %). Približne 1,5 % vozidiel bolo určených pre slovenský trh," uzatvoril Bačé.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva približne 3800 ľudí. Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga a od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee'd v trojdverovom (pro_cee'd GT) a päťdverovom (cee'd GT) prevedení. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 1,6 milióna vozidiel.
 

Vyberte región